กรุณาใช้ตัวระบุนี้เพื่ออ้างอิงหรือเชื่อมต่อรายการนี้:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13599
ชื่อเรื่อง: | Factors Affecting Farmers’ Decision to Growing Vegetables in Greenhouses in Santha Subdistrict, Na Noi District, Nan Province ปัจจัยที่มีผลต่อการตัดสินใจปลูกผักในโรงเรือนของเกษตรกร ตำบลสันทะ อำเภอนาน้อย จังหวัดน่าน |
ผู้แต่ง/ผู้ร่วมงาน: | Atcharya Tonapo อัจฉริยา โตนะโพ Nareerut Seerasarn นารีรัตน์ สีระสาร Sukhothai Thammathirat Open University Nareerut Seerasarn นารีรัตน์ สีระสาร [email protected] [email protected] |
คำสำคัญ: | การตัดสินใจ การปลูกผัก ผักในโรงเรือน Decision making Growing vegetables Vegetables in greenhouses |
วันที่เผยแพร่: | 2 |
สำนักพิมพ์: | Sukhothai Thammathirat Open University |
บทคัดย่อ: | This research objectives were study to1) the social and economic conditions of farmers, 2) the conditions of growing vegetables, 3) factors affecting the decision to grow vegetables in greenhouses and 4) problems and suggestions for deciding to grow vegetables in greenhouses.This research was a survey research. The population used for the study was 180 farmers who grow vegetables in greenhouses in Santha Subdistrict, Na Noi District, Nan Province, registered in the Khun Sathan Royal Project Highland Development Project for the year 2023. The sample size was determined using the Taro Yamane formula at 0.05 level, the sample size of 125 farmers by using a simple random sampling method. Tools used to collect data, data were analyzed using frequency distribution, percentage, mean, and standard deviation. and multiple regression analysis.The results of the research found that 1) 52.8 percent of farmers were male, with an average age of 42.73 years. The average experience of growing vegetables in greenhouses was 5.51 years. The average cost of growing leafy vegetables was 18,664.71 baht. The average of edible vegetables was expensive to grow of 69,483.87 baht. And The average earn income from selling vegetable produce in greenhouses of 138,344.00 baht. 2) The vegetable production conditions in the vegetable greenhouse size 36x30 meters, growing sweet peppers and some cabbage. Every farmer plant vegetable seedling before planting, then planted in a planting bag, use the material covering, The average of drip irrigation of 2.03 times per day, used through chemical fertilizers with water system, removing weeds using manual labor/clearing, diseases found were caused by fungi and thrips. Use chemicals to prevent and eliminate vegetable pests. It sells vegetable produce to local merchants and the Royal Project network. 3) Factors affecting farmers' decision to grow vegetables in greenhouses. There were 2 independent variables that significant effect on the dependent variable at the 0.05 level. The negative was age and the positive was the cost of growing vegetables in a greenhouse. 4) The problem of deciding to grow vegetables in greenhouses at high level on issue price of vegetable produce was uncertain. The suggestions for agricultural extension officers to extension of growing vegetables without using soil, such as growing them using coconut husks or materials to replace the use of soil การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) สภาพสังคมและเศรษฐกิจของเกษตรกร 2) สภาพ การปลูกผัก 3) ปัจจัยที่มีผลต่อการตัดสินใจปลูกผักในโรงเรือน และ 4) ปัญหาและข้อเสนอแนะต่อการตัดสินใจปลูกผักในโรงเรือน การวิจัยนี้เป็นงานวิจัยแบบสำรวจ ประชากรที่ใช้ศึกษา คือ เกษตรกรผู้ปลูกผักในโรงเรือน ตำบลสันทะ อำเภอนาน้อย จังหวัดน่าน ที่ขึ้นทะเบียนในโครงการพัฒนาพื้นที่สูงแบบโครงการหลวงขุนสถาน ประจำปี 2566 จำนวน 180 ราย กำหนดขนาดของกลุ่มตัวอย่างโดยใช้สูตรทาโร ยามาเน ที่ระดับความคลาดเคลื่อน 0.05 ได้กลุ่มตัวอย่าง จำนวน 125 ราย โดยวิธีสุ่มตัวอย่างแบบง่าย เครื่องมือที่ใช้เก็บข้อมูล วิเคราะห์ข้อมูล ด้วยการแจกแจงค่าความถี่ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน และวิเคราะห์ความถดถอยเชิงพหุคูณ ผลการวิจัย พบว่า 1) เกษตรกร ร้อยละ 52.8 เป็นเพศชาย อายุเฉลี่ย 42.73 ปี ประสบการณ์ ในการปลูกผักในโรงเรือนเฉลี่ย 5.51 ปี มีต้นทุนในการปลูกผักกินใบ เฉลี่ย 18,664.71 บาท ผักกินผลมีต้นทุน ในการปลูก เฉลี่ย 69,483.87 บาท และเกษตรกรมีรายได้จากการจำหน่ายผลผลิตผักในโรงเรือน เฉลี่ย 138,344.00 บาท 2) สภาพการผลิตผักในโรงเรือนปลูกผักขนาด 36x30 เมตร ปลูกพริกหวาน และปลูกกะหล่ำปลีบางส่วน เกษตรกรทุกรายเพาะกล้าผักก่อนปลูก แล้วนำไปปลูกในถุงปลูก มีการใช้วัสดุคลุมแปลง ใช้ระบบน้ำหยด เฉลี่ย 2.03 ครั้งต่อวัน มีการใช้ปุ๋ยเคมีทางระบบน้ำ และกำจัดวัชพืชโดยใช้แรงงานคน/ถาง โรคที่พบเกิดจากเชื้อราและพบเพลี้ยไฟ ใช้สารเคมีในการป้องกันกำจัดศัตรูผัก โดยจำหน่ายผลผลิตผักให้กับพ่อค้าในท้องถิ่นและเครือข่ายโครงการหลวง 3) สำหรับปัจจัยที่มีผลต่อการตัดสินใจปลูกผักในโรงเรือนของเกษตรกร มีตัวแปรอิสระ 2 ตัวแปร ที่มีผลต่อตัวแปรตามอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ ที่ระดับ 0.05 ในเชิงลบ คือ อายุ และในเชิงบวก คือ ต้นทุนในการปลูกผักกินผลในโรงเรือน 4) เกษตรกรมีปัญหาด้านการตัดสินใจปลูกผัก ในโรงเรือนระดับมาก ด้านราคาผลผลิตผักไม่แน่นอน และมีข้อเสนอแนะให้เจ้าหน้าที่ส่งเสริมการเกษตรส่งเสริมการปลูกผักโดยไม่ใช้ดิน เช่น ปลูกโดยใช้กาบมะพร้าว หรือวัสดุทดแทนการใช้ดิน |
URI: | https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13599 |
ปรากฏในกลุ่มข้อมูล: | Agri-Theses |
แฟ้มในรายการข้อมูลนี้:
แฟ้ม | รายละเอียด | ขนาด | รูปแบบ | |
---|---|---|---|---|
2659000406.pdf | 3.76 MB | Adobe PDF | ดู/เปิด |
รายการทั้งหมดในระบบคิดีได้รับการคุ้มครองลิขสิทธิ์ มีการสงวนสิทธิ์เว้นแต่ที่ระบุไว้เป็นอื่น