Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13873
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ปาริชาติ ดิษฐกิจ | th_TH |
dc.contributor.author | นภาพร ตระการตาทิพย์, 2536- | th_TH |
dc.contributor.other | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สำนักบัณฑิตศึกษา | th_TH |
dc.date.accessioned | 2025-01-30T02:24:21Z | - |
dc.date.available | 2025-01-30T02:24:21Z | - |
dc.date.issued | 2564 | - |
dc.identifier.uri | https://ir.stou.ac.th/handle/123456789/13873 | en_US |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (กษ.ม. (การจัดการการเกษตร))--มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช, 2564 | th_TH |
dc.description.abstract | การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษา 1) การผลิตและตลาดผักปลอดภัยตลอดโซ่อุปทานของกลุ่มเกษตรกรแปลงใหญ่พืชผัก ตำบลนาดู อำเภอผักไห่ จังหวัดพระนครศรีอยุธยา 2) การบริหารจัดการกลุ่มแปลงใหญ่พืชผัก ตำบลนาคู อำเภอผักไห่ จังหวัดพระนครศรีอยุธยา 3) ปัญหาและความต้องการของกลุ่มแปลงใหญ่พืชผัก ตำบลนาดู อำเภอผักไห่ จังหวัดพระนครศรีอยุธยา การวิจัยเป็นแบบผสมวิธี ประกอบด้วย การวิจัยเชิงปริมาณ ประชากรที่ศึกษาคือ เกษตรกรกลุ่มแปลงใหญ่พืชผักตำบลนาคู อำเภอผักไห่ จังหวัดพระนครศรีอยุธยา จำนวน 37 ราย และเจ้าหน้าที่ผู้เกี่ยวข้องของบริษัท เอกชัย ดิสทริบิวชั่น ซิสเทม จำกัด จำนวน 1 ราย รวมทั้งสิ้น 38 ราย ทำการศึกษาจากประชากรทั้งหมด โดยใช้แบบสอบถาม วิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้สถิติเชิงพรรณนา ได้แก่ ค่าร้อยละ ค่าต่ำสุด ค่าสูงสุด ค่าเฉลี่ย และส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน และการวิจัยเชิงคุณภาพ เก็บข้อมูลจากกลุ่มผู้ให้ข้อมูลคือ ประธานกลุ่มคณะกรรมการ จำนวน 4 ราย และเจ้าหน้าที่ของบริษัท เอก-ชัย ดิสทริบิวชั่น ซิสเทม จำกัด (เทสโก้ โลตัส) จำนวน 1 ราย โดยการสนทนากลุ่ม และวิเคราะห์ข้อมูลโดยการวิเคราะห์เนื้อหา ผลการศึกษาพบว่า 1) การผลิตผักปลอดภัยตลอดโซ่อุปทานของกลุ่มเกษตรกรแปลงใหญ่พืชผัก เริ่มตั้งแต่การวางแผนการผลิตร่วมกับเจ้าหน้าที่ของบริษัท เอก-ชัย ดิสทริบิวชั่น ซิสเทม จำกัด ดำเนินการผลิต ดูแลรักษา เก็บเกี่ยว และการคัดคุณภาพผลผลิตเบื้องต้นแล้วส่งเข้าโรงคัดบรรจุ เกษตรกรกลุ่มแปลงใหญ่เป็นผู้รวบรวมผลผลิต คัด ตัดแต่ง และบรรจุผลผลิตในบรรจุภัณฑ์ และเกษตรกรจะจำหน่ายผลผลิตที่ผ่านเกณฑ์กำหนดให้กับเทสโก้ โลตัส ส่วนผลผลิตที่ไม่ผ่านมาตรฐานตามที่กำหนดจะจำหน่ายให้กับตลาดท้องถิ่น และตลาดอื่น ๆ 2) การบริหารจัดการภายในกลุ่มมีการแบ่งบทบาทหน้าที่ ตั้งกฎระเบียบ และมีช่องทางการสื่อสารอย่างชัดเจน 3) ปัญหาและความต้องการพบว่า เกษตรกรประสบปัญหาด้านการผลิตเกี่ยวกับโรคและแมลงศัตรูพืชมากที่สุด รองลงมาคือปัญหาด้านการตลาด และมีความต้องการให้หน่วยงานภาครัฐสนับสนุนความรู้เกี่ยวกับการป้องกันกำจัดศัตรูพืชและการใช้สารเคมีอย่างเหมาะสม รวมทั้งบริหารจัดการน้ำให้เพียงพอต่อการผลิต | th_TH |
dc.format | application/pdf | en_US |
dc.language.iso | th | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) | en_US |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | en_US |
dc.source | Born digital | en_US |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์--วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช. แขนงวิชาการจัดการการเกษตร--วิทยานิพนธ์ | th_TH |
dc.subject | ผักปลอดสารพิษ | th_TH |
dc.subject | การทำสวนผัก--ไทย--พระนครศรีอยุธยา | th_TH |
dc.title | โซ่อุปทานผักปลอดภัยของกลุ่มเกษตรกรแปลงใหญ่พืชผัก ตำบลนาคู อำเภอผักไห่ จังหวัดพระนครศรีอยุธยา | th_TH |
dc.title.alternative | Supply chain of safe vegetables of vegetablesc Collaborative farmer group in Na Khu Sub-district, Phak Hai District, Phra Nakhon Si Ayutthaya Province | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
dc.degree.name | เกษตรศาสตรมหาบัณฑิต (การจัดการการเกษตร) | th_TH |
dc.degree.level | ปริญญาโท | th_TH |
dc.degree.discipline | สาขาวิชาเกษตรศาสตร์และสหกรณ์ | th_TH |
dc.degree.grantor | มหาวิทยาลัยสุโขทัยธรรมาธิราช | th_TH |
dc.description.abstractalternative | The objectives of this research were to study 1) the safe vegetable production and markets throughout the supply chain of collaborative farmer group in Na Khu Sub-district, Phak Hai District, Phra Nakhon Si Ayutthaya Province, 2) the management of the collaborative farmer group, and 3) the problems and needs of the members of the group. This study was quantitative and qualitative research. Data were gathered from the entire study population which comprised 37 farmers in the safety vegetable-producing collaborative farmer group in Na Khu Sub-district, Phak Hai District, Phra Nakhon Si Ayutthaya Province group and 1 employee of Ek-Chai Distribution System Co., Ltd. (Tesco Lotus). Data were collected by using structured interview questionnaires and analyzed by statistical methods, such as percentage, minimum, maximum, mean, and standard deviation. Qualitative research data were collected from the chairman of the collaborative farmer group, 4 members of the directing committee, and 1 employee of Ekachai Distribution System Co., Ltd. in a focus group discussion, and data were analyzed by content analysis. It was found that 1) Safe vegetable production throughout the supply chain of the collaborative farmer group was starting from production planning together with an employee of Ek-Chai Distribution System Co., Ltd., followed by planting, caring for, harvesting, initial quality grading, and sizing vegetables before delivering the products to the packing houses. For the midstream process, farmers collected vegetables, and sorted, graded, trimmed, and packed them in packaging products for distribution. Lastly, in the upstream process, farmers sold their sub-standard produce to local markets and other markets, while only the products that met the agreed standard would be sold to Tesco Lotus. 2) Group management consisted of division of duties, setting rules, and using clearly designated communication channels for an organized group. 3) As for problems and needs, it was revealed that the most common difficulty in hygienic vegetable production was control of diseases and insect pests. Farmers had the greatest demand for support from the government sector in the form of additional knowledge on the prevention and control of plant diseases and pests, proper use of agricultural chemicals, and water management in order to have sufficient water for vegetable production. | en_US |
dc.contributor.coadvisor | ธำรงเจต พัฒมุข | th_TH |
Appears in Collections: | Agri-Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
FULLTEXT.pdf | เอกสารฉบับเต็ม | 12.08 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License